Sociale innovatie & Design Thinking

SOCIALE INNOVATIE
Steven de Groot is tevens lector Innovatief Ondernemen aan de Zuyd Hogeschool. Zijn lectoraat doet onderzoek naar sociale innovatie in en tussen organisaties, waarbij het lectoraat zich in het bijzonder richt op de hefbomen voor sociale innovatie zoals flexibele vormen van organiseren, slimmer werken, design-driven management (oa. door gebruik design thinking) en co-creatie.

Model-van-Sociale-Innovatie Volberda

 Waar zijn werkzaamheden binnen het lectoraat zich richten op onderzoek naar sociale innovatie, ondersteunt combeau.org organisaties bij het realiseren en ontwikkelen van sociale innovatie in organisaties.

 

DESIGN THINKING
Combeau.org werkt vanuit een achtergrond van (product)ontwerp, bedrijfskunde en veranderkunde. We leerden en ervaren de wereld van ontwerp en design uitgaat van het perspectief van creativiteit & mogelijkheden (abductief redeneren)terwijl de bedrijfskunde en organisatiekunde veelal start bij knelpunten en onmogelijkheden (inductief redeneren). Lees het onderscheid en de rol van Design Thinking in organisaties in het artikel van Jim Brown, CEO van IDEO.

design thinkingWij beschouwen organisaties vanuit het perspectief van mogelijkheden in de context van theorieen van de bedrijfskunde en organisatiekunde en in de context van alledag.
We ontwikkelde de zesdaagde Zuyd Masterclass Design Thinking for Managers als onderdeel van de zeer succesvolle (TopOpleiding) Zuyd Master Personal Leadership in IOnnovation and Change.
We benutten daarom de gedachten en mogelijkheden van Design Thinking in een organisatiecontext door organisatie bij te staan in:

  • Begeleiding bij cross-overs
  • Strategieontwikkleing: shared values & collectieve ambitie
  • Kwaliteitsmanagement: schoonheid = nieuwe KPI (Key Performance Indicator)
  • Projectmanagement: onderscheid goede projecten – mooie projecten
  • Organisatie-ontwerp: coherentie (harmonie, symmetrie, herhaling, grouping, etc.)
  • Performance management: Mooi draagt bij aan goed(functionele schoonheid) Helderheid missie -> visie -> strategie -> doelen Taak & goal achievement  (voltooiing)
  • LEAN management: begrijpen van processes
  • HR: vergroten affective commitment = bijdgare aan performance
  • HR: waarden- & doelencongruentie

Daarnaast bieden we interventies om organisaties het gedachtegoed van Design Thinking eigen te maken, zoals:

- workshops Design Thinking in organisaties
- begeleiding van brainstormsessies ‘Design Thinking in organisaties’
- begeleiding bij cross-overs.